Wij zijn opzoek naar collega's! Benieuwd? Klik hier

back-button
BLOCKPAGE

Beekweg te Rotterdam

‘Zelf een huis bouwen leek zoveel onzekerheden te geven’

Eigenlijk zochten ze gewoon een koopwoning, maar toen de zoektocht niet opleverde wat ze hadden gehoopt, besloten Philippe en Miranda de Rooij te kiezen voor nieuwbouw onder eigen opdracht. Sinds eind vorig jaar wonen zij naar volle tevredenheid met hun twee kinderen in een door Knaap gebouwde jaren ’30-woning op Park Zestienhoven bij Rotterdam.

Opgegroeid in de regio Arnhem en afgestudeerd in Amsterdam en Utrecht, kwamen Philippe en Miranda De Rooij voor hun werk via Haarlem en Nieuw-Vennep naar de Rotterdamse regio. Ze hadden gehoopt er een koopwoning te vinden die aan hun wensen voldeed, maar ze liepen er tegenaan dat veel woningen relatief duur waren en over het algemeen veel opknapwerk vergden. Een verkenning in Rotterdam-Nesselande en de opmerking van een van de bewoners aldaar dat er in de Rotterdamse regio behoorlijk wat vrije kavels te koop waren, lieten het kwartje vallen: ze zouden zelf hun huis laten bouwen.


Onzekerheden

Spannend, vonden ze het aanvankelijk, en niet alleen op een positieve manier. Philippe: “Zelf een huis bouwen leek veel onzekerheden te geven. Als particulier een kavel kopen van de gemeente, in zee gaan met een bouwer…” Miranda vult aan: “Rondom het algemene beeld dat bouwers boeven zouden zijn,  kregen we in de aanloopperiode veel – goedbedoelde - waarschuwingen. En we waren huiverig voor onvoorziene kosten. Wat als gaandeweg zou blijken dat onze woning niet binnen budget afbebouwd kon worden?”

Philippe en Miranda spraken enkele bouwbedrijven voordat zij bij Knaap uitkwamen. Philippe: “Een eerste oriëntatie deden wij met een partij in het oosten van het land en bij een andere, nationaal opererende aanbieder lieten we een tekening maken. Maar uiteindelijk kwamen we er met hen budgettair niet uit.” Opluchting kwam er toen ze kennismaakten met Knaap en de eerste kostprijsindicatie hier duidelijk lager uitpakte. “De prijs, het inzicht in de kostenopbouw en ook een bezoek aan een prachtige andere woning waar Knaap op dat moment aan bouwde, gaf ons het vertrouwen dat we eruit zouden komen.”


Speelse indeling

Philippe en Miranda besloten met Knaap in zee te gaan. Vertrekpunt werd een nieuw ontwerp, dat rekening zou houden met al hun wensen. Philippe: “We wisten dat we graag een jaren ’30-woning wilden hebben, maar hadden nog geen concreet ontwerp voor ogen. Samen met Paul Tesser, een van de de architecten waar Knaap nauw mee samenwerkt, zijn we daar naar op zoek gegaan. Hij ging er heel onderzoekend mee om. Wilde weten hoe onze gezinssamenstelling is, welke sfeer we zochten en van welk soort lichtinval we houden.” Miranda: “Onze belangrijkste vraag was een speelse indeling voor de benedenverdieping en daar is Paul bijzonder goed in geslaagd. Niet alleen verrassend, maar ook erg ruim, daar zijn we als een blok voor gevallen.”

Knaap startte met de bouw en maakte veel indruk met de planning van het geheel. Miranda: “Er is goed gepland en voorbereid, dat vonden wij een heel sterk punt. Ons huis werd zelfs twee weken eerder opgeleverd dan aanvankelijk gezegd was.” Die snelheid is niet ten koste van de kwaliteit gegaan. Philippe: “De oplevering deden wij op advies van Knaap samen met een adviseur van Vereniging Eigen Huis en dat leverde een lijst van 22 opleverpunten op, maar dat waren over het algemeen hele kleine dingen, waarvan de meesten snel verholpen waren. “


Korte lijnen

Ook op het gebied van communicatie overtrof Knaap de verwachtingen van het stel. Miranda: “Wij vonden het heel belangrijk dat onze bouwer niet een groot, log apparaat zou zijn. Knaap is juist een toegankelijk familiebedrijf met korte lijnen, waar de mensen, zowel op kantoor als op de bouw, goed bereikbaar zijn. En wij hadden een vaste uitvoerder, dat maakte het overleg erg soepel.” Voor sommige onderdelen, zoals de open haard en het schilderwerk, werkten Philippe en Miranda met partijen die vaste toeleveranciers van Knaap zijn, waardoor zij al tijdens de bouw aan de slag konden. Zo konden zij hun planningen niet alleen goed op elkaar afstemmen, maar ook tijdig overleggen over zaken die extra aandacht behoefden, zoals de ventilator die ten behoeve van de afvoer van de gashaard in de schoorsteen meegemetseld moest worden.


Proactief en creatief

Philippe: “Al met al liep Knaap steeds goed vooruit op de zaken, proactief en creatief. Dat stelde ons in staat om vroegtijdig te anticiperen op keuzes die wij te maken hadden. En er werd echt goed meegedacht over alternatieven als wij aangaven dat we iets anders dan de standaard producten wilden gebruiken. Zo hebben we vlak voor het metselen in overleg met Knaap en de architect het type metselwerk en ook de kleur voor de doorstrijkmortel nog gewijzigd, zodat de metseldetails die in het ontwerp waren opgenomen nog mooier zouden uitkomen.” Miranda: “Het contact bleef gedurende de gehele bouwperiode goed en voorkomend, ook toen wij in discussie raakten over een stelpost uit de offerte. Wij zijn daar uiteindelijk goed uitgekomen en geen moment hebben wij ons niet serieus genomen gevoeld.”

Philippe en Miranda hadden hierdoor veel plezier in het bouwproces. Philippe: “Ik ging elke dag even kijken en werd door de uitvoerder steeds uitnodigend ontvangen, die mij dan trots liet zien wat er die dag was gedaan. Het zat hem ook in kleine dingen overigens, bijvoorbeeld dat de bouwplaats aan het einde van elke werkdag weer keurig opgeruimd was.”

Het stel besluit: “Wij zijn achteraf heel blij met onze keuze voor Knaap, vanwege de kwaliteit die ze geleverd hebben en de prijs die er tegenover stond. Ze bouwen echt degelijk, met mooie afwerkingen en leuke details. En ook heel nauwkeurig; een hooguit enkele onvolkomenheid in de bouw werd direct en vakkundig opgelost. Het is voor ons echt een betrouwbare partner geweest om mee te bouwen. ”