Wij zijn opzoek naar collega's! Benieuwd? Klik hier

back-button
BLOCKPAGE

Hennipdreef te Zevenhuien

'Nieuwbouw in plaats van verbouw; een onverwacht genoegen'

Han en Tineke hadden niet verwacht dat ze hun volgende huis zouden kopen om het te laten slopen. Op advies van Knaap Maatwoningen was het wel de keuze die ze maakten. Het leverde een heerlijke woning op, gelegen op een van de mooiste plekken van Zevenhuizen.

De plek waar hun woning staat, kenden ze van de wandelingen met hun hond door het natuurgebied tussen Zevenhuizen en de Rottemeren. Toen het huis dat er stond te koop kwam, hielden ze het zijdelings in de gaten. “We zagen dat de vraagprijs steeds verder daalde”, vertelt Han. “Op een dag, toen we er weer langskwamen, vroeg ik aan Tineke hoe ze het zou vinden als het huis opeens verkocht bleek te zijn. Haar antwoord was ook mijn gevoel: zonde, vooral vanwege de locatie. Direct na het weekend hebben we toen een bezichtiging gepland.”


Flinke verbouwing nodig

De bezichtiging maakte duidelijk dat modernisering van de woning een flinke verbouwing zou vergen. Han: “De zeventiger jaren, de tijd waarin het huis is gebouwd, waren overal zichtbaar. Er was zelfs een grote zitkuil in de woonkamer. Bovendien ontbrak effectieve isolatie. Eigenlijk was de woning ook veel groter dan wij nodig hadden. Onze kinderen waren net aan het uitvliegen.”


Slopen leek zo zonde

Van der Knaap hadden ze naar de bezichtiging meegevraagd om te berekenen wat een verbouwing zou kosten. Wat ze niet verwachtten, was het advies om te slopen en nieuw te bouwen. Tineke: “Daar hadden we zelf niet aan gedacht. Het leek zonde om iets te slopen wat nog goed leek; het huis was nog maar veertig jaar oud.” Omdat een verbouwing zeer complex zou zijn, besloten Han en Tineke het advies om te slopen toch ter harte te nemen, iets waarin ze gesterkt werden toen tijdens de sloop bleek dat het huis in een relatief slechte staat verkeerde.


Belangrijkste wens: levensloopbestendig

Eenmaal klaar, liet de sloper een ruime kavel achter waarop Han en Tineke hun nieuwe woning konden realiseren. “We hadden volop ruimte om een woning in landelijke stijl te laten bouwen, passend in de omgeving”, vertelt Tineke. “Wat we verder belangrijk vonden, was dat onze woning levensloopbestendig zou zijn, met wonen, werken en slapen op de begane grond.”


Op bezoek bij andere woningen

Tineke vervolgt: “We zijn ons gaan oriënteren op het internet en bezochten met Knaap Maatwoningen bouwprojecten waar op dat moment aan werd gewerkt en ook een paar die al waren opgeleverd. Met de eigenaars hiervan spraken we over de keuzes die ze hadden gemaakt ten aanzien van hun woning, maar ook over hoe het bouwen met Knaap Maatwoningen was verlopen. Wat de responstijd was, hoe ze omgingen met klachten… Dat bleek allemaal prima.”


Aan de slag met de architect

Han gaat verder: “In een volgende fase liet Knaap Maatwoningen ons presentaties zien van een aantal architecten om te ontdekken waar we ons comfortabel bij voelden. Het werk van Van der Padt sprak ons het meeste aan. Met hem hebben we dan ook onze woning ontworpen.”

Het werd een landelijk villa met één bouwlaag, een kap en een aangebouwde garage. Op de benedenverdieping werden woonkamer, eetkamer en keuken ingepast, evenals een werkkamer, slaapkamer, badkamer en bijkeuken. Op de bovenverdieping werden rondom een ruime en lichte voorzolder nog eens twee slaapkamers gerealiseerd, evenals een tweede badkamer. Onder de kap tot  slot, werd een vliering ingetekend, bereikbaar met een vlizotrap.


Alle beslissingen op tijd genomen

In de periode dat Han en Tineke met het ontwerp bezig waren, richtte Knaap Maatwoningen zich op de aanvraag van alle benodigde vergunningen. Hierdoor kon al snel de eerste paal worden geslagen. “Wij waren erg blij met de ondersteuning van Knaap Maatwoningen”, meldt Han. “Niet alleen voor het regelwerk, maar ook tijdens de bouw. Zelf hadden we ontzettend onderschat hoeveel beslissingen je moet nemen en hoe belangrijk het is om bepaalde keuzes op tijd te maken. Waar we spotjes en stroompunten wilden hebben bijvoorbeeld, of hoe we het internet in huis wilden regelen. Deze beslissingen namen we voordat er ook maar een muur overeind stond. Het zorgde voor een perfect verloop van de bouw.”


Aardwarmte in plaats van aardgas

Eén beslissing namen Han en Tineke om ‘vijf voor twaalf’. “Steeds waren we uitgegaan van een cv-installatie op aardgas”, kijkt Han terug. “Meerdere keren echter, raadde Knaap Maatwoningen ons aan te kijken naar een aardwarmtepomp. Uiteindelijk zijn we hierin meegegaan, vooral met oog op de waarde van de woning. Met de huidige kennis bleek dit een uitstekend besluit. Gasloos wonen wordt immers de norm.” Hij vervolgt: “De investering in onze warmtepomp was aanzienlijk groter dan die van een conventionele cv-installatie, maar de installatie zou met een gereduceerde CO2-uitstoot klimaatneutraal zijn, dus goed voor het milieu en met een positief effect op ons wooncomfort.”

Deze keuze was bepalend voor de vloerverwarming, die op het laatste moment uitgebreid moest worden naar de eerste verdieping. En de pomp werd verplaatst naar de garage, waar ook de boiler voor warm water werd geplaatst. De stookruimte op de eerste verdieping kwam hierdoor vrij, maar werd gehandhaafd als bergruimte, wat Han en Tineke erg praktisch vinden, met vier kinderen en aanhang die regelmatig komen logeren.


Meedenken in de uitvoering

Het meedenken van Knaap Maatwoningen ging door tijdens de bouw. Han en Tineke beleefden dit als bijzonder prettig. Tineke: “Regelmatig werden we benaderd over praktische zaken. Of we in de bijkeuken naast koud water ook warm water wilden, bijvoorbeeld. En hoe we met een iets andere plaatsing van het raam in de keuken het beste in konden spelen op de kraan die daar later geïnstalleerd zou worden.”


Zorgvuldige afstemming met alle partijen

Hiermee raakt Tineke aan een ander groot voordeel van het bouwen met Knaap Maatwoningen. “Ze bewaken de complete planning van alle partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van de woning. Ook met leveranciers die we zelf aantrokken voor onder meer keuken, inbouwkasten, vloeren en open haard, regelden ze zorgvuldige afstemming over maatvoeringen en uitvoering.”

Han: “Later spraken we mensen die voor hun nieuwe woning dit deel van het proces zelf hadden opgepakt. Zij hadden veel stress van het maken van een goede planning,  vooral als werkzaamheden of leveranties uitliepen. Voor ons was het heerlijk dat Knaap Maatwoningen dit proces bewaakte en zorgde dat iedereen wist wat er op welk moment moest gebeuren en wanneer dit gereed moest zijn.”


Goede service, ook na oplevering

Meerdere keren noemen Han en Tineke het meedenken van Knaap Maatwoningen als een belangrijk pluspunt. Tineke hierover: “Hoe vaak bouw je als normaal persoon nu een huis? Misschien maar één keer in je leven. En Knaap doet het dagelijks. Deze mensen weten niet alleen hoe het moet, maar ook waar je als toekomstig bewoner op moet letten.” Han: “Zeker in de opbouwfase is het fijn als fouten op die manier worden voorkomen. Maar ook in de detailfase was het prettig. Met al die keuzes voor materialen, kleuren en toepassingen werden we soms beslissingsmoe. Het was fijn als er dan werd meegedacht vanuit praktische ervaring. En dat men heel geduldig onze vragen beantwoordde, al waren het er soms wel twintig in één keer. Ook nu nog, bijna een jaar na de oplevering, wordt er snel en adequaat gereageerd als we tegen punten aanlopen en daarover contact zoeken met Knaap Maatwoningen.”


Ook aan de buurt werd gedacht

Tineke stipt nog even aan dat Knaap Maatwoningen ook respectvol omgaat met de mensen in de omgeving van het bouwproject. “Onze buren kregen allemaal bericht over onze plannen en hoe lang het werk zou duren. Zelfs verderop in de wijk, waar langs de toegangsweg oudere woningen staan, hield Knaap rekening met de impact van het werk. Bouwverkeer werd met bordjes gesommeerd hier stapvoets te rijden; iets dat ook daadwerkelijk werd opgevolgd, hoorden we later.”

Al met al zijn Han en Tineke bijzonder tevreden over hun woning, op een van de mooiste plekjes van Zevenhuizen: het dorp met al zijn voorzieningen onder handbereik en grenzend aan de prachtige natuur van de Rottemeren. Nu ze de eerste volledige zomer ingaan, is het volop genieten van een heerlijke woonplek en ontstaat ruimte om na te denken over het aanleggen van een moestuin, of misschien wel een groentekas. Maar geen haast. Haast hoef je immers niet te hebben, op zo’n prachtige plek, waar je iedere dag kunt beginnen met een vers eitje van je eigen kippen.