Wij zijn opzoek naar collega's! Benieuwd? Klik hier

back-button
BLOCKPAGE

Pieternella Brandhorststraat te Rotterdam

‘Om je huis heen kunnen lopen, was voor ons toch een droom’

Met hun gerieflijke nieuwbouwwoning hadden Linda en Michael alles wat ze wilden hebben op woongebied. Maar toch was er die ene wens die hen om zich heen deed kijken. Uiteindelijk kochten ze een kavel in Nesselande en bouwden ze hierop hun eigen, vrijstaande woning.

De wooncarrière van Linda en Michael begon in de Rotterdamse wijk Ommoord, waar zij in 2001 een voormalige huurwoning kochten. “Het was een doorzonwoning zoals ze die bouwden in de jaren zestig, relatief breed en hierdoor vrij licht”, vertelt Michael. “Toen onze oudste geboren werd, overwogen we er te blijven wonen, maar voor onze kinderen waren er in Ommoord minder vriendjes en vriendinnetjes. Daarnaast trok nieuwbouw ons toch ook wel. Nesselande kenden we van vrienden die er wonen. We vonden het een leuke wijk. Dus toen er in 2008, vlak voor de economische crisis, een nieuwbouwproject in jaren ’30-stijl werd opgestart, hapten we toe.”


Wensdroom

Het leverde het koppel een heerlijke woning op, ruim genoeg voor hun gezin en voorzien van alle gemakken. Toch was er die ene wensdroom die bleef trekken. Michael: “We hadden alles wat we nodig hadden, maar om je huis heen kunnen lopen, was voor ons toch een droom.” Linda vult aan: “Op een gegeven moment hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we gaan kijken of het haalbaar zou zijn om zelf een woning te bouwen.”


Samenvallen

Het was het begin van een ietwat ingewikkelde onderzoeksperiode. “Want waar begin je?”, herinnert Michael zich het vraagstuk van destijds.” Linda: “In zo’n proces zijn verschillende zaken van invloed op elkaar: de grootte en ligging van de kavel, het ontwerp van de woning en de financiering. Om het rond te krijgen, moet alles samenvallen. Dit leidde bij ons tot twijfel en zelfs uitstel, maar uiteindelijk ging het allemaal parallel lopen en waren we er snel uit.”


Open dag

Een uitkomst in die periode was een open dag bij Knaap Maatwoningen. “We kenden hen van de bouwborden bij andere woningen in de wijk, dus we besloten een kijkje te nemen tijdens die open dag”, vertelt Michael. “We hadden geen concrete verwachtingen, maar wilden wel graag weten wat we ongeveer kwijt zouden zijn voor de bouw van een vrijstaande woning. Knaap kwam hierop redelijk snel met een eerste ruwe prijs.”


Meer dan verwacht 

Linda: “Op dat moment wisten we dat het haalbaar zou zijn. Sterker, dat we meer waar voor ons geld konden krijgen dan we dachten.” Ze verduidelijkt: “We wisten hoeveel de gemiddelde projectbouwer voor een kant-en-klaarwoning rekent. Bij Knaap hadden we voor ongeveer dezelfde prijs een woning die uniek zou zijn, helemaal naar onze zin. In de buurt hadden we al gezien dat woningen van Knaap goed afgewerkt zijn, met oog voor detail. Bovendien kwamen ze steeds snel met informatie die wij nodig hadden voor onze trajecten omtrent kavel en financiering. Voor ons was dit alle reden om met ze in zee te gaan.”


Lange verlanglijst

Kort hierop ging het ontwerp van de woning van start, waarvoor Linda en Michael ondersteuning kregen van een architect. “Mede door onze ervaringen met eerdere woningen, was veel voor ons bij aanvang al duidelijk”, zegt Michael. “Op de lijst stonden de minimale oppervlaktes van diverse ruimtes, een open haard, ensuite-deuren tussen woonkamer en keuken, een keuken aan tuinzijde, een veranda, een aparte werkkamer beneden, twee badkamers, een waskamer en een garage.” Linda: “Op basis hiervan en de bouwstijl die we wensten, ging de architect aan de slag. Het eerste ontwerp was eigenlijk meteen raak. We pasten enkel kleine veranderingen toe, zoals de exacte plek van de ensuite-deuren en de grootte en indeling van onze slaapkamer met de inloopkast en de badkamer.”


Het grotere plaatje

Toch klikte het pas volledig toen Linda en Michael de afmetingen van de woning en de oriëntatie op de kavel nog eens onder de loep namen. “Dit deden we samen met de architect en een hovenier”, aldus Michael. Twee belangrijke aanpassingen zorgden vervolgens voor het perfecte plaatje. “Het huis werd een meter langer om te zorgen dat we er qua ruimte echt op vooruit zouden gaan en de woning kwam een meter verder van de weg te liggen, zodat er voldoende beweegruimte ontstond in de voortuin.” De bouw startte in maart 2016, de oplevering was in september van datzelfde jaar. “Alle voorbereidingen, vanaf het moment dat wij ons haalbaarheidsonderzoek in gang zetten, zijn in nog geen jaar tijd getroffen”, zegt Linda. “En nog eens zes maanden later was onze woning klaar.”


Het hele pakket

Bouwen met Knaap was voor Linda en Michael een fijne ervaring. “Je ziet en hoort hoe andere mensen zulke trajecten aanpakken”, vertelt Michael. “Wij waren al snel erg blij met onze keuze om bij Knaap het hele pakket af te nemen, dus inclusief de afwerking binnen en de plaatsing van het sanitair. Voor de kosten maakte het niet veel uit of Knaap dit regelde, of dat we het zelf zouden doen. Het voordeel was vooral dat Knaap voor ons de overall planning bewaakte.” Linda vult aan: “De enige deadline die we hadden, was de oplevering van onze oude woning, maar die hadden we expres wat ruim genomen. Uiteindelijk konden we die anderhalve maand eerder opleveren dan was afgesproken.”


Belangrijke details

Met het oude en het nieuwe huis in dezelfde wijk, gingen Linda en Michael regelmatig even kijken naar de vorderingen. “We konden hierdoor meedenken over details waar we vandaag de dag nog steeds blij mee zijn”, aldus Linda. Ook prettig vonden ze het dat het team van Knaap heel betrokken was. Michael: “Aandachtspunten die wij met de één doorspraken, werden opgepakt door de ander en binnen twee dagen was het dan opgelost. En nog steeds, ruim na de oplevering, wordt ieder servicepunt snel en doelgericht opgepakt door de mensen van Knaap.”


Duurzame energie

Op de vraag of ze zaken de volgende keer anders zouden doen, komt vooral duurzaamheid naar voren. “Dit was nog niet echt een aandachtspunt toen wij met het ontwerp van onze woning bezig waren, maar de ontwikkelingen gaan snel”, stelt Michael. “Uiteraard hebben we gekozen voor zoveel mogelijk duurzame energie met voorzieningen als een warmtepomp en zonnepanelen, maar een volgende keer zou ik daar graag meer aan doen.”


Vakantiegevoel

Na alle voorbereidingen en keuzes staat er hoe dan ook een woning waar het koppel ronduit tevreden mee is en waarover ze veel complimenten krijgen. Michael: “Ons huis ziet er prachtig uit, het is er heerlijk wonen. Linda: “We hebben nu meer buitenruimte dan bij onze vorige woning en de ligging aan het water maakt het helemaal bijzonder. Bij mooi weer hebben nog iedere dag het gevoel dat we op vakantie zijn. Beter hadden we het niet kunnen krijgen!”